Här får du lite tips om (en del av alla) finesserna i Windows Commander

Senast uppdaterad 5:e Augusti 2000


De flesta tipsen fungerar i alla versioner, vissa finns dock endast i 32-bitars varianten.  En del trevliga kommandon från gamla kära NC finns kvar även i WCMD fast betydligt förbättrade och ifrån version 4.50 har vi äntligen fått möjligheten att koppla ihop 2 datorer via parallellporten. Klicka här för nyheter i version 4.x (på engelska). Klicka här för att hämta en patch som gör att du internt kan packa upp även krypterade zip-filer (kör exe-filen med Windows Commander avslutad)

Tangent

Mus

Resultat

Ctrl+Q (quickview)   Ändrar ena panelen till att visa innehållet i kataloger eller filer från den andra. Om filen är ett arkiv visas istället innehållet i t.ex. FILE_ID.DIZ om sådan finns. Annars visas ev. README.TXT eller annan hittad textfil.
Ctrl+PageDown på en arkivfil   Öppnar en katalog eller ett arkiv ÄVEN om arkivet är en EXE-fil istället för en ZIP eller har en felaktig filändelse.
Ctrl+PageUp eller BackSpace  Klick på [..] Går upp en nivå i katalogerna (precis som i utforskaren)
INS (som också flyttar till nästa rad) eller Mellanslag Högerklick (kort) på en fil eller katalog Markerar/väljer fil/katalog (Mellanslag på en katalog räknar också ut totala storleken på alla filer i katalogen). 
Skift+F10 Högerklick (långt) på en fil eller katalog Öppnar meny som i utforskaren.
Skift+DEL (eller Skift+F8) Håll nere Skift och dra-och-släpp på F8 eller papperskorgen Raderar direkt utan att använda papperskorgen.
Ctrl+D Dubbel-klick på titelraden med aktuell sökväg Öppnar en snabbmeny där du direkt kan komma åt dina vanligaste sökvägar - Observera att detta fungerar även med ftp-kataloger (även med inloggning).
Alt+PilNer Långt högerklick på titelraden med aktuell sökväg Öppnar en snabbmeny med de kataloger (även ftp) som du använt i denna panel sedan du startade programmet.
Alt+Grått Plus   Markerar alla filer med samma extension som den du just står på
Alt+Grått Minus   Avmarkerar följaktligen motsvarande filer
Alt+Grått Dividerat med   Återmarkerar föregående markering (t.ex. efter en kopiering)
  Dra-och-släpp Fungerar nästan överallt, både mellan panelerna, ut till andra program t.ex. utforskaren, skrivbordet, Netscape i FTP-mode, till Eudora t.ex. är det väldigt smart.
   " till Eudora Om du vill bifoga en fil med ett brev så behöver du inte ens ha Eudora igång utan du kan dra-och-släppa en fil på Eudora-ikonen så startas programmet och det skapas automatiskt ett nytt brev med denna fil som bilaga.
   " till knappraden  Om du vill ha dina favoritprogram lätt tillgängliga så dra-och-släpp aktuell EXE-fil till knappraden och det skapas automatiskt en ny knapp varifrån du direkt kan starta programmet. Högerklicka på knappen och välj ändra för att ändra ikon, ange eventuell parameter etc.

Mer följer kanske så småningom. Glöm inte det oerhört billiga priset (40 Schweiziska Franc eller 28 US Dollar) för detta utomordentliga program. Man kan betala med kreditkort men det enklaste från Sverige är att gå in på Posten och sätta in det på hans Schweiziska postgirokonto via s.k. EuroPostGiro (kostar 50:- till utländskt postgirokonto).

Om du vill få epost när denna sida uppdateras:


[an error occurred while processing this directive]    Sidan producerad av Dolittle Data - problem/synpunkter : kontakta webmaster